T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
BURDUR MERKEZ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
HALICILAR KÖYÜ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
     
Ana Sayfa
Sağlık Merkezimiz
Sunulan Hizmetler
Çalışma Saatleri ve Gezici Hizm.
Aile Hekimi Sorgulama
Aşı Takvimi
Gebe Takvimi
Persentil Tablosu Erkek
Persentil Tablosu Kız
Hipertansiyon
Diyabet
Reflü
Vertigo
Faranjit
Bronşit
Bebeklerde Beslenme
Bebeklerde Ateş
Diare (İshal)

BURDUR
 Başlıksız Belge Diare(ishal)
İSHAL (DİARE):
Normal bir insanda bir haftadaki dışkı ihtiyacı 3-20 arasındadır. Haftada 25 den fazla olan ve dışkılama esnasında fazlaca su kaybedilen durumlara ishal denir.
Bağırsaklar; sindirilmiş olan besinlerdeki besleyici maddelerin ve suyun emilmesini sağlayan organlarımızdır. Bu organlarımız sindirilemeyen posalarında vücuttan atılması işlevinde öncü rol üstlenirler. Bağırsakların görevini tam olarak yerine getirememesi ishale neden olur. İshal nedenleri çok çeşitli olmakla beraber aşağıdaki sebepleri örnek olarak saya biliriz.
  • Gastroenterit(mide, bağırsak iltihabı),
  • Bazı ilaçlar,
  • Bağırsak ülserleri,
  • Kanser vakaları,
  • Bağırsak veremi,
  • Ameliyat sonrası etkiler,
  • Troid bezinin aşırı çalışması,
  • Şeker olmayan tatlandırıcıların fazlaca kullanılması.
İSHAL İHMAL EDİLMEMELİDİR:
İshalde ciddi oranda su, besin ve elektrolit kaybı yaşanır. Vücudumuzun belli bir oranda su tutulması ve eksilen suyu da yerine koyması gerekir. Ancak ishal vakalarında vücudun su kaybı çok fazla olduğundan bu başarılamaz. Ve ishal olan insan fizyolojik susuzluk çekmeye başlar. 
Diğer yandan vücuda alınan besin maddelerinden elde edilen besinler de ishal nedeniyle kana alınamadan kaybedilir. Bu vücutta yeterli beslenmeye bağlı sorunları da beraberinde getirir.
Diğer bir tehlike ise elektrolitlerin ve inorganik maddelerin kaybedilmesidir. Bu oldukça büyük sorunlara neden olan bir olaydır. Şöyle ki in organik maddeler ve elektrolitler, vücudumuzun ve vücut fonksiyonlarımızın düzenlenmesini sağlamaktadır. Örneğin; kas ritimlerini ve kasılmalarını düzenleyen in organik madde potasyumdur. Potasyum eksikliğinde ortaya çıkan yan etkiler çok tehlikeli olabilmektedir. Potasyum, mağnezyum, sodyum, klor gibi in organik maddeler ishal sırasında kaybedilen önemli inorganik maddelerdendir. ÇOCUK ve BEBEKLERDE İSHAL:
Çocuk ve bebeklerde ishal özellikle dikkat edilmesi gereken vakalardandır. Çok kolay teşhis edilebilen ve tedavisi kolay olan ishal çok ciddi çocuk ve bebek ölümlerine yol açmaktadır. Bunun sebebi önemsenmemesidir. ishalin çocuk ve bebek ölümlerine neden olmasının en büyük sebebi su, besin ve inorganik meddelerin bu yolla kaybedilmesidir. İshalin kaybettirdiği su, besin ve elektrolitin yerine konması çocuk ve bebek ölümlerini azaltacaktır. İSHAL(DİARE) TEDAVİSİ:
İshalin tedavisi için öncelikle ishale neden olan durumun tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tedaviyle paralel olarak ishal olmuş hastaya su ve kaybedilen maddeler verilmelidir. Özellikle in organik maddelein ağız veya damar yoluyla kesinlikle verilmesi gerekmektedir.
Çocuk ve bebeklerde ise kaynatılmış ve soğutulmuş bir litre su içerisine 1 çorba kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat katılır bu karışım çocuğa bir gün içerisinde verilmeye çalışılır. Eğer verilemezse ertesi güne kalan miktar çocuğa veya bebeğe verilmez yenisi hazırlanmalıdır.

Dr. Osman GENÇER
Aile Hekimi

Hem. Yasemin ERSOY
Aile Sağlığı Elemanı
Tel: (0248) 273 20 77
Mail: drosmangencer@gmail.com
Adres: Halıcılar Köyü BURDUR
     
Tüm Hakları burdurhalicilarasm.com'a aittir © 2014